2. Lipidy, Weterynaria, Biologia komórki, Molekularna organizacja komórki
[ Pobierz całość w formacie PDF ] 1. Lipidy Przez dziesiątki lat postęp w chemii lipidów pozostawał daleko w tyle za badania- mi innych głównych związków biologicznych, szczególnie węglowodanów i bia- łek. Powodowane było to faktem, iż łatwiej było opracować metody izolacji i badań tych związków, dzięki czemu bardzo często uzyskiwano je w stanie jednorodnym i krystalicznym. Tłuszcze i inne związki z nimi związane są z regu- ły bezpostaciowe i trudne do izolacji i rozdzielenia metodami stosowanymi w po- czątkach wieku. Inną przyczyną zaniedbań w badaniach lipidów było przekonanie o ich biologicznej bierności. Jeszcze w chwili obecnej w wielu podręcznikach można spotkać się ze stwierdzeniem, że lipidy służą głównie jako źródło i maga- zyn energii. W tym braku naukowego zainteresowania lipidami zdarzały się jed- nak wyjątki, jak np. wykazanie przydatności oleju z azjatyckich drzew z rodzaju Hydnocarpus w leczeniu trądu, czy też aktywności witaminowych i hormonal- nych różnych lipidów izoprenoidowych. Szczególnym bodźcem dla rozwoju ba- dań stały się kontrowersje dotyczące możliwego biologicznego efektu „utwardza- nych" przez katalityczną hydrogenację olejów. Wyjątkowo intensywny rozwój badań lipidów zaobserwowano w ostatnich 50 latach. Przyczyną tego rozwoju było uświadomienie sobie istotnej biologicznej roli lipidów i to w wielu poprze- dnio nieoczekiwanych aspektach. Rozwój technik badawczych stał się także bodźcem dla dalszych odkryć dotyczących biologicznej i technologicznej istotno- ści lipidów. Pierwszą poważną próbą klasyfikacji lipidów były prace Bloora z 1920 i 1925 r., w których opisuje lipidy jako dużą klasę związków biologicznych obej- mujących kwasy tłuszczowe i ich naturalne pochodne, a także inne chemicznie do nich podobne związki występujące w naturze. Bloor określał dalej lipidy jako związki, które: - Są nierozpuszczalne w wodzie, lecz rozpuszczają się w rozpuszczalnikach „tłuszczowych", takich jak eter etylowy, chloroform, benzen czy wrzący etanol. Ta właściwość jest najistotniejszą cechą różniącą lipidy od innych głównych grup związków pochodzenia biologicznego. Później okazało się jednak, że właściwość ta nie jest absolutna, np. niektóre lipidy tworzą zawiesiny w wodzie przypomina- jące roztwory prawdziwe. Wykazano również, że pewne lipidy mogą być nie- rozpuszczalne w niektórych rozpuszczalnikach organicznych - np. fosfatydy- locholiny w acetonie, fosfatydyloetanolaminy w etanolu, a sfingomieliny czy gli- kolipidy w eterze etylowym. - Są związane z kwasami tłuszczowymi będąc aktualnie bądź potencjalnie ich estrami. - Występują w żywych organizmach. Ostatnie dwie cechy zostały wprowadzone dla wykluczenia związków organi- cznych nie posiadających biochemicznego związku z tłuszczami i kwasami tłusz- 1. Lipidy 12 czowymi, a które z racji swojej rozpuszczalności mogłyby być klasyfikowane jako lipidy. Klasyfikacja Bloora obejmowała trzy grupy lipidów: - lipidy proste (estry kwasów tłuszczowych z alkoholami), - lipidy złożone (estry kwasów tłuszczowych zawierające dodatkowe grupy lub reszty funkcjonalne), - pochodne lipidów (związki powstające z powyższych grup podczas hydro- lizy). Od czasu opracowania klasyfikacji Bloora odkryto ogromną liczbę nowych lipidów i ich kompleksów, tak że obecnie klasyfikacja lipidów obejmuje bardzo wiele grup związków, w tym i syntetycznych. Oparta na strukturze chemicznej podana poniżej klasyfikacja biochemiczna lipidów została opracowana na podsta- wie uzupełnionych klasyfikacji Katesa z 1972 r. i Burtona z 1974 r. Zgodnie z nią lipidy dzielą się na następujące klasy: 1. Węglowodory Klasa ta obejmuje najprostsze typy lipidów występujących jako proste, rozga- łęzione czy też nienasycone łańcuchy o różnej długości. 1.1. Proste, nasycone węglowodory (parafiny) 1.2. Węglowodory o łańcuchu pojedynczo rozgałęzionym Występują przeważnie w dwu rodzajach: serii iso - ο wzorze ogólnym oraz serii anteiso-. 1.3. Węglowodory o wielorozgałęzionym łańcuchu - nasycone izoprenoidy l .4. Proste jednonienasycone węglowodory Przedstawiciele tej grupy o nieparzystej liczbie atomów węgla powstałe pra- wdopodobnie przez dekarboksylację naturalnych, parzystowęglowych jedno- nienasyconych kwasów tłuszczowych. Np. 10- lub 8- heptadecen odpowiednio z kwasu wakcenowego i olejowego, a 8-pentadecen z kwasu palmitoolejowego. 1.5. Jednorozgałęzione, nienasycone węglowodory. Występują jako serie iso- i anteiso-. 1.6. Wielonienasycone izoprenoidy 1.7. Karotenoidy Grupa ta zawiera wielonienasycone węglowodory izoprenoidowe o 40 ato- mach węgla. Niektóre z wiązań podwójnych występują w układzie sprzężonym. Silnie pochłaniają światło i często są jaskrawo kolorowe. 2. Alkohole Naturalne alkohole alifatyczne występują częściej w postaci estrowej lub ete- rowej niż w stanie wolnym. Łańcuchy ich mogą być proste, rozgałęzione, a także nienasycone o różnej długości. Alkohole te są głównie alkoholami I i II rzędowy- mi, a rzadziej III rzędowymi. 2.1. Proste, nasycone alkohole Najczęściej występującymi są alkohole I rzędowe. U bakterii wykazano obe- cność również alkoholi II rzędowych, takich jak 2-oktadekanol i 2-eikozanol. Podział lipidów 13 2.2. Alkohole Jednorozgałęzione Znane są dwa typy tych alkoholi: seria iso - oraz seria anteiso-. 2.3. Alkohole wielorozgałęzione - nasycone izoprenoidy Alkohole zawierające łańcuch mieszany, np. bicyklopentanofitanol. 2.4. Alkohole nienasycone Jednonienasycone alkohole są zwykle analogiczne do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. 2.5. Alkohole izoprenoidowe (terpenole i poliprenole) Występują powszechnie w świecie bakterii, roślin i zwierząt. Znane są rów- nież alkohole poliizoprenoidowe, posiadające w cząsteczce jedną nasyconą jed- nostkę izoprenoidową, jak np. baktoprenol ( n =l l, C 55). Również fitol jest częściowo nasyconym poliizoprenoidem. 2.6. Sterole Związki te są szeroko rozprzestrzenione u organizmów eukariotycznych - zwierząt (zoosterole), roślin (fitosterole), a także drożdży. Inne steroidy, jak dinosterol, występują w organizmach morskich. Fukosterol, klondrillasterol i proferasterol występują wraz z ergosterolem i cholesterolem u pierwotniaków. W komórkach bakteryjnych wykazano obecność sterolopodob- nych lipidów - hopanoidów. 2.7. Alkohole witaminowe Należą tu witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. 2.8. Długołańcuchowe poliole (polialkohole) Są to rzadkiego typu lipidy występujące przede wszystkim w organizmach bakteryjnych. 3. Długołańcuchowe aminoalkohole Ta klasa lipidów obejmuje zasadniczo pochodne lub homologi sfingozyny - C18 aminodiolu. Te długołańcuchowe zasady występują z reguły jako składniki sfingolipidów - ceramidów, cerebrozydów, sfingozylofosfatydów (sfingomielin) i gangliozydów. 4. Aldehydy Długołańcuchowe aldehydy występują w formie wolnej, jak np. w wydzieli- nach oleistych roślin czy też feromonach owadzich lub w postaci eterów winylo- wych (alk-1-enylo eterów) w analogach glicerydów i fosfatydów (plazmaloge- nach) 4. l. Proste, nasycone aldehydy 4.2. Nienasycone aldehydy 4.3. Aldehydy Cyklopropanowe Są analogami cyklopropanowych kwasów tłuszczowych i występują u niektó- rych bakterii (np. Clostridium butyricum) jako składniki plazmalogenów. 4.4. Aldehydy izoprenoidowe Niektóre z tych związków są lotnymi składnikami roślin oraz feromonów owadzich. 1. Lipidy 14 5. Ketony Długołańcuchowe ketony są szeroko rozpowszechnione w naturze i występują głównie w formie wolnej. Są wśród nich 5.1. Metyloketony 5.2. Ketony symetryczne 5.3. Ketony nienasycone, rozgałęzione i cykliczne. Występują u bakterii, a także są feromonami. 6. Fenole i chinony nieizoprenoidowe (lipidy fenolowe) Związki te są pochodnymi fenolu i dwuhydroksybenzenów zawierającymi długie łańcuchy węglowodorowe. Występują w świecie roślin oraz bakterii. 7. Chinony o izoprenoidowym łańcuchu bocznym 8. Kwasy tłuszczowe Długołańcuchowe kwasy karboksylowe występują w wielu odmianach różnią- cych się stopniem rozgałęzienia, liczbą wiązań podwójnych, obecnością innych grup funkcjonalnych oraz długością łańcuchów. Zwykle występują w formie ze- stryfikowanej, np. jako woski, glicerydy, fosfatydy itp. 8.1. Proste, nasycone kwasy tłuszczowe Powszechnie występują u roślin, zwierząt i bakterii. 8.2. Jednorozgałęzione, nasycone kwasy tłuszczowe Występują w formach iso- oraz anteiso-. 8.3. Wielorozgałęzione kwasy tłuszczowe; nasycone izoprenoidy Wykazano w Mykobakteriach. 8.4. Cyklopropanowe i cyklopropenowe kwasy tłuszczowe Wydzielono z bakterii i roślin. 8.5. Cyklopentenowe kwasy tłuszczowe Wykazano w materiałach roślinnych. 8.6. Proste, jednonienasycone kwasy tłuszczowe Powszechnie występujące w materiałach biologicznych. W większości przy- padków występują jako izomery cis . 8.7. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Powszechnie występujące w materiałach roślinnych i zwierzęcych, zasadni- czo brak ich u bakterii. 8.8. Acetylenowe kwasy tłuszczowe Wykazane w materiałach roślinnych. 8.9. Hydroksykwasy tłuszczowe Występują jako różne izomery. α-Hydroksykwasy są składnikami cerebrozy- dów. β-Hydroksykwasy są składnikami lipopolisacharydów ścian komórkowych bakterii Gram-ujemnych, a także komórek drożdżowych; są też intermediatami w β-oksydacji kwasów tłuszczowych. ω-Hydroksykwasy są intermediatami w ω- oksydacji kwasów tłuszczowych prowadzonej przez bakterie. Złożone, rozgałę- Podział lipidów 15 zionę hydroksy kwasy tłuszczowe występują u takich bakterii, jak Mycobacteria, Nocardia i Corynebacteria. 8.10. Ketokwasy tłuszczowe 8.11. Dwukarboksylowe kwasy tłuszczowe 8.12. Prostaglandyny Ta grupa związków obejmuje nienasycone hydroksy lub keto-hydroksy po- chodne C 20 kwasu cyklopentanowego. Powstają w trakcie tzw. cyklooksygena- cji czteronienasyconego C 20 kwasu tłuszczowego - kwasu arachidonowego. Występują przede wszystkim w świecie zwierzęcym jako tzw. informatory wtór- ne drugiego rzędu. 9. Woski Są estrami kwasów tłuszczowych oraz alkoholi tłuszczowych. Występują na powierzchni skóry zwierząt, w skórce liści roślin, a także u takich bakterii, jak Mycobacteria i Corynebacteria. 9.l. Woski proste 9.2. Woski złożone 10. Estry steroli i alkoholi witaminowych Sterole i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach z alkoholową grupą funkcyjną występują powszechnie jako estry z kwasami tłuszczowymi, często podobnymi do tych, jakie występują w glicerydach. 10.1. Estry steroli 10.2. Estry witamin 11. Estry fenoli i kwasów tłuszczowych Wykazana ostatnio grupa związków pochodzenia roślinnego i bakteryjnego. 12. Glicerydy Szeroko rozprzestrzeniona grupa związków nazywana również tłuszczami obojętnymi. Są estrami glicerolu i występują jako: 12.1. Monoglicerydy Monoestry glicerolu 12.2. Dwuglicerydy Diestry glicerolu 12.3. Trójglicerydy Triestry glicerolu. Naturalne zawierają co najmniej dwa różne kwasy tłuszczowe. 13. Etery glicerolowe Łańcuchy węglowodorowe przyłączone są do rdzenia glicerolu wiązaniami eterowymi. 13.1. Alkiloetery glicerolu Podobnie jak u glicerydów występują w tej grupie mono-, dwu- i trój-alkiloetery. 13.2. Alk-1-enylo etery glicerolu
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.pllily-lou.xlx.pl
|
|
Linki |
: Strona pocz±tkowa | : 2007 listopad, MATURA, arkusze maturalne + egzamiany wstepne, biologia, 2007 | : 2005 grudzień, MATURA, arkusze maturalne + egzamiany wstepne, biologia, 2005 | : 2004 próbna, MATURA, arkusze maturalne + egzamiany wstepne, biologia, 2004 | : 2008 marzec, MATURA, arkusze maturalne + egzamiany wstepne, biologia, 2008 | : 2008 chemia pp, Biologia i Chemia, Podstawowy chemia | : 2005 chemia pr, Biologia i Chemia, Rozszerzony chemia | : 2004 próbna odp, MATURA, arkusze maturalne + egzamiany wstepne, biologia, 2004 | : 2012 czerwiec odp, MATURA, arkusze maturalne + egzamiany wstepne, biologia, 2012 | : 2008 maj odp, MATURA, arkusze maturalne + egzamiany wstepne, biologia, 2008 | : 2005 klucz chemia pr, Biologia i Chemia, Rozszerzony chemia |
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plaudipoznan.keep.pl
. : : . |
|